Foodtrailer.be

FAQ

Wetgeving betreffende COC-attest

Er zijn jammer genoeg aanbieders die een loopje nemen met de wetgeving.

Laat u niets wijs maken ! Een foodtrailer die voor 100% uit China komt met een Chinees onderstel en Chinese elektriciteit is NIET conform de Belgische/Europese wetgeving.

Ook het zogenaamde COC-attest dat zij erbij leveren is maar een vodje papier en heeft in Europa geen enkele waarde. TIP : Wil je zeker zijn dat je COC-attest conform de wetgeving is, vraag dan een kopietje om eens te laten checken door de bevoegde instanties. Uit de reactie daarvan kan je al veel opmaken.

Hieronder vind U de wetgeving terug :

WETGEVING

Gelijkvormigheidsattest / COC-attest van aanhangwagen

Algemeen

Het COC-attest (Certificate Of Conformity) dient per 29/10/2012 verplicht bij een nieuwe aanhangwagen geleverd te worden door de fabrikant. Dit document dient, net als het gelijkvormigheidsattest van een personenvoertuig, verplicht aanwezig te zijn wanneer de aanhanger in gebruik is. Velen denken dat dit slechts een nota is dat er bijgeleverd zit, maar niettemin toont dit document aan dat uw aanhangwagen in orde is met de wetgeving die in 2007 gestemd werd betreffende de conformiteit van de voertuigen (verplichte homologatie).
Indien u de baan op gaat met uw aanhangwagen, dient u dus in het bezit te zijn van uw COC-attest (de papieren).

Welke gegevens staan op het gelijkvormigheidsattest van een aanhangwagen?

 • Goedkeuringsnummer fabrikant
 • Naam van de fabrikant
 • De afmetingen van de aanhangwagen voor homologatie
  • Lengte bak / totaal
  • Breedte bak / totaal

Aanhangwagen uitlenen?

Indien u uw aanhangwagen uitleent aan een kennis of vriend, dan dient het gelijkvormigheidsattest ook meegegeven te worden.  Immers, het originele papieren COC-attest moet altijd in het trekkende voertuig aanwezig zijn, ongeacht de bestuurder of eigenaar van de aanhangwagen.

Politie controle?

Indien u het gelijkvormigheidsattest (COC) niet bij de hand heeft riskeert u bijvoorbeeld in Nederland om direct aangehouden te worden waarbij de aanhangwagen aan de kant moet blijven.  Uit het verleden leerden we ook dat in dat geval zowel de fabrikant als de dealer gecontacteerd worden door de Politie.

Ik heb een oude aanhangwagen MTM 750kg zonder COC-attest?

Aangezien het COC-attest pas verplicht werd vanaf 29/10/2012 is dit ook enkel vanaf die datum van toepassing, ZONDER terugwerkende kracht voor oudere aanhangwagens.

Indien u dus een oude aanhangwagen met MTM 750 kg heeft, waarvan u kunt aantonen dat deze aangekocht  of gemaakt werd voor oktober 2012, dan bent u wettelijk gezien in orde indien u niet in het bezit bent van de COC papieren van uw aanhangwagen.

Let wel op! U dient ten alle tijde, zowel voor oudere als nieuwe aanhangwagens, te voldoen aan de verplichte wettelijke uitrusting!

Nieuwere aanhangwagens MTM  750kg (of ongeremd), met een bouwjaar na 10/2012 moeten dus wettelijk verplicht geleverd worden met het gelijkvormigheidsattest.

Wat is wel wettelijk vereist voor een oude aanhangwagen?

Wettelijk gezien moet een aanhangwagen die getrokken wordt wel (!) altijd voorzien zijn van o.a. een typeplaatje met vermelding van de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van de aanhangwagen.


Wetgeving betreffende Ongeremde aanhangers, MTM -750kg

Wetgeving aanhangwagens

Maximale Toegelaten Massa – Ongeremde aanhangwagen (< 751 kg)

Algemeen

De MTM (Maximale Toegelaten Massa) voor een ongeremde aanhangwagen in België en in het algemeen Europa is gelimiteerd op 750kg.  Dit gewicht slaat op de som van zowel de belading alsook het eigen gewicht van de aanhangwagen.

Voorbeeld 1 – algemene toepassing MTM

Voor een ongeremde aanhangwagen van 300kg mag u dan 450kg belading toepassen, zodat de som van beiden de 750kg niet overschrijdt, maar gelimiteerd door de maximale ongeremde sleep van het trekkende voertuig (zie hieronder)

Opgepast!

Het is niet zo dat iedere personenwagen een volledig geladen ongeremde aanhangwagen MTM 750kg mag slepen!  Het gelijkvormigheidsattest van het voertuig vermeld de “maximale ongeremde sleep”.  Deze maximale ongeremde sleep slaat op de massa die uw voertuig ongeremd mag slepen, onafhankelijk van het feit dat de aanhangwagen bv. MTM 750kg is.

Voorbeeld 2 – maximale sleep van het trekkende voertuig voor een ongeremde aanhangwagen MTM 750kg

 • Limiet bepaald door het trekkende voertuig

Voor een ongeremde aanhangwagen van 300kg met MTM 750kg mag u 450kg nuttige belading toepassen indien dit minder of gelijk is aan de maximale ongeremde sleep van het trekkende voertuig.

Indien het trekkende voertuig een maximale ongeremde sleep van bv. 650kg heeft, dan mag u de aanhangwagen (die in dit voorbeeld zelf 300kg weegt) maximum beladen met 350kg.

Voorbeeld 3 – maximale sleep van het trekkende voertuig voor een geremde aanhangwagen MTM 750kg

 • Limiet bepaald door de MTM aanhangwagen

Indien u een geremde (!) aanhangwagen heeft met MTM 750kg, die in dit voorbeeld 300kg weegt dan mag u voor het trekkende voertuig met bv. geremde sleep 1000kg slechts de aanhangwagen laden tot 750kg (dus een nuttige belading van 450kg).


Wetgeving betreffende geremde aanhangers, MTM +750kg

WETGEVING

MTM > 750 kg – geremde aanhangwagen

 

Stap 1 – documenten bij aankoop aanhangwagen

U krijgt bij de aankoop van een (nieuwe) aanhangwagen 2 documenten meegeleverd:
– het gelijkvormigheidsattest ( COC )
– document voor de aanvraag van een Q-nummerplaat (Vignet 705)

 

Stap 2 – verzekeringsmaatschappij

Met het Vignet 705 en een kopie van het gelijkvormigheidsattest gaat u naar de verzekering om uw nummerplaat en uw verzekering aan te vragen.

 

Stap 3 – keuring doen

Zodra u uw nummerplaat en het inschrijvingsbewijs voor de aanhangwagen heeft ontvangen kunt u met de LEGE hangwagen naar de technische keuring gaan om een eerste keuring doen. Hiervoor neemt u het eerder ontvangen gelijkvormigheidsattest alsook uw verzekeringspapier mee.

Op de keuring ontvangt u nog het keuringsbewijs met een keuringsvignet en het identificatieverslag.

 

Stap 4 – met de aanhangwagen wettelijk de baan op

Het keuringsvignet moet u achteraan de aanhangwagen naast de nummerplaat bevestigen (kleven).

Nadien beschikt u over volgende 6 officiële papieren:

 1. gelijkvormigheidsattest
 2. inschrijvingsbewijs
 3. keuringsverslag
 4. identificatieverslag
 5. verzekeringspapier
 6. keuringsvignet (op de aanhangwagen)

Heb ik een speciaal rijbewijs nodig?

Een gewoon B-rijbewijs is voldoende indien de trailer niet zwaarder is dan 750kg totaal gewicht. (MTM)

Indien je voor een geremde trailer kiest met een MTM > 750kg en de totale combinatie (voertuig + trailer) niet meer weegt dan 3500kg mag je nog steeds met een gewoon B-rijbewijs de baan op. Als de totale combinatie (voertuig + trailer) meer weegt dan 3500kg heb je een BE-rijbewijs nodig.

Bijna al onze trailers zijn verkrijgbaar in een versie MTM < 750kg zodat je met een gewoon B-rijbewijs voldoet aan de wettelijke vereisten.

Deze regels gelden zowel in België als in Nederland!

Welke mogelijkheden zijn er in huur voor feesten en events?

Onze trailers zijn bijna oneindig in mogelijkheden, er is geen feest of event waar wij in verhuur geen oplossing kunnen bieden. Al dan niet gepaard met de nodige voorzieningen van Catering en of personeel, via onze professionele partners. Maak vrijblijvend een afspraak om uw persoonlijke wensen te bespreken.

Hoe zit het met verzekeren?

Voor België is het volgende van toepassing:

Verzekering van aanhangwagens onder de 750kg valt normaal gezien mee onder uw
gewone autoverzekering, vraag dit zeker na bij uw makelaar.
De geremde versie moet u apart laten verzekeren en hiervoor heeft u ook een aparte
nummerplaat nodig.

Voor Nederland:

Ook hier valt de verzekering onder de autoverzekering bij trailers met een MTM < 750kg, voor de zwaardere uitvoeringen is het aan te raden een extra aanhangwagenverzekering te nemen.

Moet ik bij de huur van een trailer zelf voor de service zorgen?

Dat kan maar is geen noodzaak, wij hebben verschillende professionele partners die u graag met raad en daad bijstaan. Neem vrijblijvend contact op. 

Kan ik mijn inrichting zelf kiezen?

Alle mogelijke inrichtingen zijn bespreekbaar.

Welke termen worden er allemaal gebruikt ?

Ons assortiment vind u op onze website onder verschillende items ;

Food trailer kopen of foodtrailer kopen of meerdere food trailers kopen of foodtrailers kopen kan je vinder onder verkoop.

Food trailer huren of foodtrailer huren of meerdere food trailers huren of foodtrailers huren kan je vinden onder verhuur.


Food trailer op maat of foodtrailer op maat of meerdere food trailers op maat of foodtrailers op maat  kan je vinder onder verkoop.

Foodtruck of food truck(s) vind je bij ons niet omdat wij alleen niet gemotoriseerde trailers hebben.

Foodtrailer of foodtruck ?

Sommige mensen spreken over een verkoopwagen of verkoopswagen(s), andere dan weer over een foodtruck of food truck(s).

Wij hebben het over foodtrailers of een food trailer omdat de onze niet gemotoriseerd zijn.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x